Sunday, September 9, 2007

"mer strategi och mediaträning"

Analys i P1(kön - vem bryr sig) idag av Professor Rönnblom på Umeå universitet gällande Fi:s svaga valresultat;
  • Fi hade otur - vänster - högerpolariseringen i debatterna i valet var starkare än någonsin.
  • Mer Mediaträning och mer strategiskt arbete kring hur och vilka frågor som skulle lyftas borde ha varit på Fi-agendan.
  • Medelklassstämpel i valrörelsen. Fi lyckades inte formulera sig för en bredare grupp.
  • Politiken är mer ett spel idag än förr - snabbare och hårdare och mer strategiskt spel - Att både vara folkrörelse och ta sig in i riksdagen blev en för svår kombination.

2 comments:

Anonymous said...

Några saker som jag tror bidrog till FIaskot:

- Fi pratade som att dom representerade alla feminister i landet. Vissa feminister blev säkert upprörda av det och lät bli att rösta på Fi som en protest.

- Dom allmänt jämställdhetsintresserade skrämdes av förslag som t.ex. könsneutral namnlagstiftning. Det är sådant som folk inte upplever som något problem och när dom fick höra det så insåg dom att här har vi inte att göra med några som bara vill ha mer jämställdhet så där i största allmänhet utan riktiga Feminister. Avtändande för många.

- Regeln om max 25% män i styrelsen vet jag har fått många feminister att avstå från att rösta på Fi.

- Snubbe-gubbe-underhållningen på Fis kongress tror jag många tyckte var osmaklig och tydde på bristande omdöme.

- Evin Rubars reportage om ROKS som visade att feminister inte alltid är så snälla.

- Fi upplevs som vänster men säger att dom inte kan placeras på höger-vänster-skalan. Med en fd partiledare för (v) i ledningen är det svårt att inte uppleva Fi som vänster. Förnekandet från Fis sida tror jag många tyckte var hyckleri.

- Det är ett problem för Fi att dom är emot saker som folk faktiskt gillar, t.ex. valfrihet i vem som ska vara hemma med barnen och vårdnadsbidrag. Folk i Sverige är väldigt positiva till mer jämställdhet men dom är inte beredda att betala för det. Om feminismen vill ha en plats i politiken så handlar det inte bara om att göra dom rätta sakerna utan att göra dom saker som folk vill ha. Bistert, men så är det.

Anonymous said...

Sammanfattning:

jag tror att Fi är, eller i alla fall upplevs som, för radikala, för extrema, för feministiska, för ideologiska och för dogmatiska.

Jag förstår att det är jobbigt för Fi att rensa ut den grövsta feminismen och dom mest radikala personerna från partiet, men Fi måste bestämma sig ifall dom vill vara ett under-en-procents-parti eller sitta i riksdagen. Ska man komma in i riksdagen måste man närma sig väljarna och därmed bli lite mer slätstrukna.

Jag kan inte låta bli att jämföra med Sverigedemokraterna som nu under ca 10 års tid satsat på att komma in i riksdagen och därför ändrat rejält i sitt program och uteslutit många medlemmar. Dessutom har partiet splittrats (Nationaldemokraterna). Fi har en lång och jobbig väg framför sig ifall Fi vill komma in i riksdagen. Jag tror Fi först måste besvara frågan "vill vi komma in i riksdagen och är vi beredda att göra vad som krävs"? Det Fi som eventuellt kommer in i riksdagen kommer nämligen inte att vara det Fi som finns idag.