Saturday, September 29, 2007

Umeås kommunalråd skämtar!

Lennart Holmlund levererade tidigare i veckan ett skämt på sin sosse-blogg där en kvinna framställs som en handelsvara och en man framställs förnedrande.

Igår fredag uttalade Fi Umeå sig mot detta i svt-västerbotten; vi förväntar oss en ursäkt!
Här kan du läsa om inslaget på Västerbottensnytt. Det finns också möjlighet att se inslaget där.
Holmlund försvarar så här i reportaget;
"Nej, det blir ingen ursäkt. Historien den ligger där den ligger. Och jag har ingenting att be om ursäkt för. Jag tror det är en 20 år gammal historia som har vandrat mellan olika politiker och den har berättats i media många, många gånger, säger Lennart Holmlund till Västerbottensnytt."

Vad ger detta uttryck för? Att sexism är helt okej eftersom det förekommit i många år? jag tolkar svaret så. Gäller detta förnedrande skämt om invandrare och homosexuella också då? I hans framställning så framstår det som att detta bara är toppen på isberget av en kultur av sexistisk jargong. Hur kan sossarna, som säger sig vara för ett aktivt jämställdhetsarbete, behålla trovärdigheten när en skämt-jargong om kvinnor som objekt figurerar friskt? Jag tycker det vittnar om en oförståelse av ojämstäldheten i dagens samhälle och en brist på vilja att göra någonting åt diskrimineringen av kvinnor(och män). Ska vi hålla fast vid attityder bara för att de har funnits länge? Sossarna borde ta sig en titt i sina vackra dokument om jämställdhet och arbetet mot sexism och sexuella trakasserier!

2 comments:

Anonymous said...

haha, såg du att ett krav för att få kommentera i bloggen var att inte skriva sexistiska saker!!/lina

Liv said...

Jag är chockad, eller egentligen inte, fast ändå.
Holmlund kallade ju personer som kastat färg på det nyöppnade McDonalds för nazister om jag inte minns fel och protesterande gymnaister för kommunister.
Men detta, våldtäktsskämtet var verkligen botten.
Hu.