Monday, January 5, 2009

Den olagliga Terroriststämplingen kan liknas vid en galen fängelsevakt - Carl Bildt

Ett urklipp ur en artikel som jag jobbar på för publicering i en tidning:

Tänk dig en situation där du döms till fängelse för ett påstått brott. En domstol slår sedan fast att du är helt oskyldig och fri att gå. Problemet är att fängelsevakten inte öppnar dörren eftersom hon eller han inte gillar domstolens beslut. Tänk dig att domstolen kommer fram till samma sak igen. Men fängelsevakten bryter mot lagen och håller dig inlåst ändå. Detta är otänkbart men det sker faktiskt i en annan skepnad. Fängelsevakten är Carl Bildt som tillsammans EU´s ministerråd vägrar ta bort terroriststämpeln på den Iranska oppositionsgruppen "Folkets Mujahedin"(PMOI).

EG-domstolen har i tre olika domar sedan 2006 slagit fast att det inte finns några bevis för att PMOI är terrorister. Ändå finns de kvar på EU:s lista över terroristorganisationer med allt vad det innebär. Carl Bildt kan med vetorätt gå emot stämplingen men har inte gjort det än. I mitten av januari får han en ny chans.

När en fängelsevakt inte öppnar dörren för en oskyldigt dömd får hon eller han sparken och blir dömd för olaga frihetsberövande. När Carl Bildt tillsammans med sina EU-kollegor låser in den största oppositionsgruppen i ett land blir det i bästa fall en notis i tidningen. Det är dags att Carl Bildt förklarar sina beslut och funderar på varför EG-domstolen skickat notan för domstolskostaderna till EU:s Ministerråd.

3 comments:

Anonymous said...

Vilket bra inlägg! Det är precis vad det är, 7 hela domslut från de europeiska domstolarna(3 av dem brittiska) har ogiltigförklarat terroriststämplingen av PMOI. Detta är inte bara ett övertramp på mänskliga rättigheter utan på rättstatsprincipen.

Samuel said...

Tack! Ja, undrar när det går upp för de stora medierna vad som sker, först då kommer det att gå upp för folk!

Anonymous said...

Hej Samuel!
Du har rätt. PMOIs terrorstämplinen ska tas bort från EU: terrolista. Carl Bilt har lovat flera gånger i en debatt på riksdagen. Förra gången bröt han sitt löfte men jag tycker att han ska inte besvika folk som lyssnat och läst denn debatt. Rättvisan måste segras.
Farzan