Tuesday, January 6, 2009

Pressmeddelande: Bildt kan iscensätta rättsskandal

- Det är en rättskandal och ett hån mot mänskliga rättigheter och Carl Bildt kan förändra med ett knapptryck, säger Stina Sundberg, talesperson för feministiskt initaitiv, angående EU:s olagliga terroriststämpling av den Iranska oppositionsgruppen, "Folkets Mujahedin".

Imorgon torsdag hålls en demostration i Stockholm för att uppmärksamma och påverka ett borttagande av den olagliga terroriststämplingen av den iranska oppositionsgruppen "Folkets Mujahedin". Feministiskt initaitiv ser allvarligt på att EU:s ministerråd flera gånger senaste åren har blundat för EG-domstolens domar; att Folkets Mujahedin inte är terrorister. Trots domstolsbesluten är listningen kvar. I mitten av Januari kommer en ny omröstning och det räcker med en röst emot för att avskriva oppositionsgruppen från terroristlistan.

- Jag utgår ifrån att Carl Bildt nu lägger in sitt veto och öppnar för den starka oppositionen som finns mot det snart 30 år långa diktatorsstyret av Mullorna i Iran, säger Stina Sundberg Talesperson i Feministiskt initiativ.

Under hösten har flera avrättningar uppmärksammats i Iran. Homosexuella har avrättats genom hängning p g a sin sexuella läggning. Kvinnor stenas till döds för att de inte täcker sitt hår med slöja. Utbildningsgraden i landet har stadigt sjunkit och kvinnors lägre ställning är inskriven på en rad områden i lagen. Människorättskämpen och Nobels Fredspristagare Shirin Ebadis verkar sedan många år i Teheran, Iran huvudstad. Hennes kontor har nyligen stängts av Iranska myndigheter med anklagelser om att hon verkar som ett politiskt parti utan tillstånd.

- EU ställer inte bara förhoppningar om ett demokratiskt Iran i skuggan utan detta är också ett bevis på att EU förhandlar om sina egna rättsprinciper och kör över domstolsbeslut för att kohandla med en totalitär regim. Det är en rättsskandal. Jag utgår ifrån att Carl Bildt går från ord om demokrati till handling och röstar enligt EG-domstolens beslut, avslutar Stina Sundberg.

5 comments:

Anonymous said...

FI borde kolla upp Folkets mujiahedin innan ni som parti ställer er bakom dem. De representerar inte oppositionen, vilket iofs inte någon annan exilgrupp gör heller. Oppositionen mot den reaktionära regimen i Iran är student- kvinno- och arbetarrörelsen inne i Iran och ingen annan.

Folkets mujahedin är en väldigt tveksam organisation med en tveksam dagordning. Jag skulle kalla dem antidemokratiska, och låt er inte luras av en jämlikhetsfasad med en kvinnlig ledare. De representerar inte den kämpande kvinnorörelsen på något som helst sätt, snarare tvärtom.

Lycka till!

Samuel said...

Hej Abu!

Det här handlar inte om tveksamma grupper eller inte. Detta handlar om EU:s rättssäkerhet. Om vi har en domstol som flertalet gånger olagligförklarar en terroriststämpel som sedan körs över av ministerrådet så har vi stora problem, det är EU som är odemokratiska och har en tveksam dagordning skulle jag säga.. Men är det någon rörelse som är tveksam så är det regimen i Iran, med detta inte sagt att andra rörelser också kan vara tveksamma.

Anonymous said...

"Homosexuella har avrättats genom hängning p g a sin sexuella läggning."

Jag skulle vilja ha ref till ovanstående då min info är att de homosexuella som avrättats hade gjort sig skyldiga till våldtäkter av barn och att det var anledningen till dödsstraff.

Vad gäller Folkets mujiahedin så är min fråga vad de står för och hur deras Iran skulle se ut om de hade makten?
Där är jag orolig för att det inte skulle vara mer demokratiskt.

Samuel said...

DN hade ett stort uppslag om de där hängningarna i höstas. Har inget övrigt just om de hängningarna. Går säkert att hitta.

Gällande Folkets Mujahedin så är parollen "ett fritt och demokratiskt Iran". Men det kan man ifrågasätta såklart. Frågan i detta fallet är att EU bryter mot sina egna lagar och terrorstämplar en grupp som inte är terrorister. Det är ett fruktansvärt sätt att hantera vår egen rättssäkerhet. Det är också en klapp i ryggen på Iranska regimen.

Anonymous said...

Samuel,

Jag håller med dig om att beslutsprocessen måste ifrågsättas, och att principen som du skriver om ska försvaras.

Regimen i Iran är helt klart tveksam, men problemet är att F.M. inte representerar någon än sig själva. Det är fel att kalla de terrorister, snarare antidemokrater.

En grupp som borde strykas från den listan är Hamas, som faktiskt bedriver ett politiskt arbete och representrar palestinierna, till skillnad från F.M.