Saturday, January 17, 2009

"Ni kommer hit och vill inte skaka hand"

Nu finns Carl Hamiltons utspel i Halal-tv på youtube.

Hamilton: "Du får börja skaka hand"

Det bestämmer jag.

Hamilton: "Nej, tyvärr inte."

Han fortsätter:
"Han ska skaka hand i Sverige, klarar han inte det får han bo i en jordhåla och leva som en erimit."

"Det handlar om hur vi svenskar vill leva"

"Problemet är att ni kommer hit och inte vill skaka hand"

4 comments:

Anonymous said...

Jag tycker det var bra att vi fick den här debatten. För det är så otroligt viktigt att vi har sådana här debatter och att vi har dom hela tiden. Integrationen har gått åt pipsvängen mycket på grund av att den här typen av debatter varit tabu under många år.

Jag har två åsikter:

vill man bli integrerad i det svenska samhället så anpassar man sitt hälsande efter hur vi brukar göra här. Att inte ta någon i hand brukar i Sverige ses som en markering att man inte vill umgås med personen man hälsar på, dvs. man "antihälsar".

Den andra tanken jag har är att personer som vägrar ta mig i hand för att jag är man visar att dom har en för mig helt annorlunda syn på män, kvinnor, jämställdhet och sexualitet. Naturligtvis får man ha helt annorlunda syn på dessa frågor men man kan inte komma och tro att jag efter det ska känna något slags förtroende för den som inte hälsat. Väljer man att signalera en helt främmande världsåskådning så kommer det att leda till problem i vår relation. Jämför med om jag sträcker fram min hand för att hälsa och personen jag vill hälsa på inte tar min hand utan istället höjer den i 45 graders vinkel och skriker Sieg! Den personen kanske tycker det är helt ok att hälsa så men det kommer som sagt inte att vara någon bra inledning på vår relation.

När man befinner sig i andra kulturer så tycker jag det är en fin gest att försöka anpassa sig, och när jag är i andra länder så försöker jag sluta med sådana beteenden som jag vet upplevs som direkt stötande. Helt enkelt för att visa min goda vilja.

Att inte hälsa i hand när man är i Sverige ser jag som en markering att man inte har "den goda viljan". Man visar medvetet en bristande respekt.

Till dom muslimska kvinnor som inte vill ta mig i hand: okej, gör det då inte, men kom inte och grina sedan om jag dissar er tillbaka och inte vill vara kompisar med er.

Samuel said...

vmm, vi håller verkligen inte med varandra.

För det första så är dessa kvinnor födda här, alltså svenskar. Vi lever i ett mångkulturellt samhället. det betyder ju att olika synsätt integreras med varandra, det du förespråkar är inte integration utan assimilation.

Jag äter t ex inte kött, om du bjuder mig på middag och jag inte äter köttet på bordet, ser du det som en diss då? Det är ju tydligt att det inte är något personligt mot dig.

Det är ju tydligt att icke-handskakningen inte går ut på att kränka någon utan helt enkelt bara ett annat sätt att hälsa på någon.

Smittskyddsmässigt skulle vi spara många sjukdagar om vi inte tog i hand utan hälsade i "luften". Men det är en annan diskussion.

Anonymous said...

Samuel: det handlar inte bara om att vissa hälsar si och andra hälsar så. Det här att inte hälsa på män som man inte är nära släkt med ingår, som jag ser det, i ett tankesystem som har en syn på män, kvinnor, jämställdhet, sexualitet och också familj som jag absolut inte delar. Jämför gärna med någon som gör hitler-hälsning. Det är en hälsning med en innebörd, med ett budskap.

Jag skulle självklart inte ta illa upp om du inte åt kött om du kom på middag hemma hos mig, men jag skulle ta illa upp om du i vanliga fall åt kött men inte åt det kött jag tillagade för jag tillhörde "fel" kön, "fel" släkt eller något annat sådant som gjorde att du ansåg det omöjligt att äta kött just för att jag tillagat det. Då skulle jag bli sur.

Och jag menar att jag har rätt att bli sur i ett sådant läge. Du får såklart låta bli att äta köttet jag tillagat men då får du också acceptera att jag blir sur på dig.

Angående integration, assimilation och mångkultur. Ja, det är helt korrekt att jag är väldigt mycket emot mångkultur. Jag är för integration, och jag ser egentligen ingen skillnad på integration och assimilation. Jag ser mångkulturella samhällen som dysfunktionella samhällen. Det här att hälsa olika är ett tydligt exempel på att det faktiskt är bra om vi har ett samhälle där alla har samma kulturella kod för hur man hälsar.

Vårt samhälle kommer så småningom att bli integrerat (genom assimilering av kulturella minoriteter). Ju fortare desto bättre, menar jag, ju långsammare desto bättre menar andra.

Anonymous said...

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article3538891.ab

Var fjärde har bajs på händerna..
vill ni ffarande skaka hand?