Sunday, April 29, 2007

Att prata på plattan..

Igår var det Fi aktion på Pattan i Stockholm. Mäns våld mot kvinnor var temat. Vi var flera hurtisar som paratde och jag blev sådär jättenervös precis innan, så att munnen blir supertorr och hela kroppen - bara nej!!! Men det är en tröskel och när man väl tagit de första orden och hör sig själv eka i betongväggarna så släpper det snart. Konsten att prata när en strid ström med männsikor passerar förbi och ytterst få stannar är inte lätt. Stockholmare är som zoombies som tittar rakt fram och ser lite allmänt slutna ut.

Jag hade skrivit upp vad jag skulle prata om ord för ord men när man väl står där så känns det märkligt - när männsikor hör 20-30 sekunder av det man säger så blir det lite fel. Bättre att babbla på i korta stycken om saker.

Huvudstrofen blev typ: Mansidealens moral går inte ihop med moralen att mäns våld mot kvinnor är fel. Att använda våld är många gånger legitimt enligt manslagarna - "bara det var den andra som började".. och det går det alltid att få det till. Alltså bort med mansidealen =) det handlar inte om psykistk sjukdom..

Vid några tillfällen när andra pratade så hetta det till - män som sa dumma saker när de gick förbi. Det var en man som fick lite spel, tydligen lite pykiskt labil. Men det som var intressant var att det plötsligt stannade upp männsikor i den heta debatt som utlöstes mellan några Fior och honom.
Efteråt prata vi om detta - att männsikor plötsligt uppmärksammade saken när det hetta till. Ett torgmöte - en torgaktion - går att göra mycket av. Tänk att ha någon lite sketsch på några minuter eller en het debatt. Folk stannar upp och folderutdelningen blir lättare. =) Spännande att utveckla.. för att inte tala om sång =)

2 comments:

tiarafeministen said...

För ett par år sedan spelade jag gvatuteater om skolnedskärningar på sergels torg och det fick lite folk att stanna.
Jag hävdar fortfarande att vi behöver ha ett bord eller dyl som man kan gå fram till, titta på material, fråga lite frågor, kanske få något gott.. Lite mer visningsvänligt. har du sett bilderna på femi förresten? http://stockholm.femi.se/index.php?pageid=2244

Samuel said...

Jo jag såg bilderna as-nice =)
Tack!
Blir en spännande utveckling att följa - plattanmötena - teaterlåter jättekul =). Tänk en dialog mellan två stycken, det räcker. Där man pratar upprört om politik idag. Alltfrån fredde R till Mäns våld mot kvinnor.. prefekt att improvisera till. Behövs en mic till - men det kanske finns.
Har man inte bord så går det ju med en matta att lägga saker på också. Blir en bra hylla att sätta foten på på den glashala plattanväggen. =)