Sunday, April 8, 2007

Om kvinnor styrde... Om mäns ideal analyserades...

Om kvinnor styrde Irak skulle det vara fred, det skiver idag Johanne Hildebrandt i Aftonblandet. Hon lyfter upp den tidigare starka ställningen som Iraks kvinnor haft, relativt sett, i Mellanöstern. De senaste åren har restriktioner gällande klädsel och utbildning kommit. Ett lagförslag om att kvinnor inte ska få lönearbeta ligger framme.
Med viss biologistisk nyans skriver Hildebrandt om kvinnors humana överlägsenhet i krigszoner.
På ett djupare plan väljer jag ändå att se genusgrejen - diggar perspektivet fett. Mäns småhet, mäns maktbegär och mäns oförmåga att bry sig om sammanhanget och fred blir väldigt tydligt - och det diskuteras det alldeles för lite av.

Män går som tvål i händerna - varför diskuteras så sällan mansideal, härskarideal. Platta rapporter om vad som händer varje dag gör att det bara blir konstateranden, sanningar som inte går att förändra. På samma sätt förhåller sig samhället till det blodiga knivbråket i Ålborg eller huliganvågen i Stockholm. Så länge vi inte analyserar och lyfter upp gemensamma nämnare för mäns våld och mansidealen i maskuliniteterna så känns det inte som vi kommer längre fram. Hmm... man borde läsa in sig mer på sån teori känner jag.

3 comments:

tiarafeministen said...

Det gäller ju att all sådan diskussion verkligen handlar om genus och inte biologi, jag har träffat allt förmånga som har lyft den kvinnliga essensen som anledningen till att kvinnor är mer fredsivrande. Sånt skrämmer mig!

Mikael said...

R W Connel har skrivit en jättebra bok som heter "Maskuliniteter" som jag verkligen vill rekommendera!

Stephan Mendels bok "Med uppenbar känsla för stil" problematiserar maskuliniteter och tillför ett vålds/makt-perspektiv.

Om våld och mäns våld mot kvinnor har den kontroversiella Eva Lundgren skrivit bland annat "normaliseringsprocessen".

Rekommenderas varmt!

Linnéa: Jag håller verkligen med!

Samuel said...

hehe, det spökar - just igår på dan betällde jag boken maskuliniteter. =) men tack för Tipset - jag gjorde med andra ord ett bra val!

De andra två har jag läst - håller med - de är jättebra! men man blir lite ringrostig efter ett tag känner jag.