Thursday, April 19, 2007

Det går inte tio sekunder utan att...

Monas debatt med Sd:s Jimmie Åkesson i TV4 ikväll blev en hetsk tillställning.
Jag tycker det kändes obehagligt flera gånger.

TV-mediet är så snuttifierat att oneliners blir oerhört svåra att bräcka och gå emot effektivt. Men jag måste säga att Mona Sahlin lyckades bra, framförallt mot slutet när det märktes att Jimmie Åkesson inte hade något mer att komma med - det blev bara invandrarsnack vad det än handlade om.

När Åkesson kastar ut siffor är det svårt att bemöta - Han har lite att förlora på det - trots att siffrorna egentligen inte har någonting med verkligeheten att göra. Han menar bl a att Invandrare inte diskrimineras på Arbetsmarknaden. Ok, är det därför som högutbildade männsikor från framförallt andra delar av världen går arbetslösa trots hundratals sökta jobb med rätt kompetens. Avslöjanden om hur männsikor med icke-svensk klingande namn sorteras bort redan innan intervjuskedet är vanligt förekommande. Men Åkesson tycker inte att det finns någon diskriminering.

Ibland känns det som att han skulle kunna mena att det beror på invandrare att det är dåligt väder. Monas bästa kommentar under kvällen - "vi är väl snart inne på invandrare igen" när Jimmie får frågan om vad Sd har för övrig politik. Och minsann - det tog inte många sekunder..

Mona Sahlin får helt klart godkänt - hon var lugn och fick mot slutet de ideologiska att lysa igenom - att allt hänger ihop och att det också handlar om solidaritet. Det går inte att lösgöra ett antal miljarder bara sådär om man stoppar invandringen. Många företag drivs av männsikor från andra länder och det bidrar i sig till mer skattepengar - att stänga dörren är att också slå av inkomster - hennes harrang om urbaniseringen var också bra. "Är det invandrarnas fel att männsikor flyttar in till städerna och att jobben försvinner i bruksorterna?"

Jimmie försöker ta poäng på de senaste dagarnas bränder i Rosengård vilket känns så lågt. Att han pratar om Utanförskap och sen pratar om dem som är utanför som ett problem blir ju ytterst paradoxalt. Som ett dåligt försök att anamma alliansens retorik men i slutenden förklara det med att det är invandrarnas fel..

Det som är otäckt är att det inte speciellt tydligt kommer fram att Jimmie menar något helt annat med sina ord än vad Sahlin gör. Detta framkommer inte i en kort TV-debatt. Frågan är om det går att mota rasismen i TV-debatter som denna? Då måste man nog jobba på saker och ting än mer - men Jimmie förlorade inte mycket på detta är ett som är säkert.

No comments: