Friday, April 20, 2007

"Det är osvenskt att kasta sten"

Jag fick en lokal mental svacka i eftermiddags när jag hamna i en diskussion med en i klassen om Sd:s uttalanden om Rosengård i går på debatten. Efter lite diskussion så blir personen i fråga mer och mer icke politisk korrekt i sitt språk - vilket är bra. Men samtidigt var det skrämmande att höra hans avskalade slutsatser: "det är osvenskt att kasta sten". Min något upprörda uppföljningsfråga blev typ; "men i vilket land är det normalt att tända eld på hus och kasta sten?". Men han stod fast vid att det var osvenskt - som om svenskar skulle vara mer ädla. Påminner om kolonialidealen där den vite mannens våld var det rätta och det rationella medans de andras våld var något ickestyrbart känsloutbrott som satt i generna mer eller mindre..

Mitt argumenterande dog lite och jag känner att man måste fixa en stor kontainer med argument och bra retoriska bilder och knep för att mota regnet av osakliga och pinsamma argument som kommer ur folks munnar. Det var ett tag sen jag fastna i en sån här diskussion känner jag. När jag var på högstadiet var typ halva klassen rassister typ så då var det ju vanligt att diskutera det. Nu är alla pk omkring en själv.

Mona tycker jag gav några bra tips igår i debatten.

3 comments:

tiarafeministen said...

Det bästa är ju om man har motargument eller motbevisande fakta. Jag tänker mig att det var en hel del svenskar som kastade sten under EU toppmötet i gbg t.ex.
Finns säkert fler exempel på när svenskar kastar sten. Om inte annat tcks just främlingsfinetliga svenskar kasta sten i glashus ganska ofta, det kanske man kan säga är svenskt?? ;-)

Samuel said...

Sant, man blir bara chockad över att det behövs ibland. Men jag tog faktiskt Göteborg som ett räddande exempel - det bet dock inte alls. Det var som att han hade bestämt sig, känner mig lite irriterad när folk fastnar i en tanke som är så naiv och sen bara slår bort - måste öva på mitt tålamod. Men Göteborg är ett himla bra exempel. Frågan är bara om man överhuvudtaget ska ta in ord som svenk och osvensk i debatten eftersom det legitimerar synsättet?

tiarafeministen said...

Hmm, jo, klart att det kan vara dumt att ens använda terminologin, man kanske bara borde svara: det är ointelligent att generalisera.