Sunday, April 29, 2007

Män som slåss kostar pengar

GP levererar siffran 52 miljoner i kostnad för fotbollsrelaterat våld vid matcher 2006. Polisinsatserna för att förebygga är enorma. Jag minns att det var därför som Mats Olsson röstade på Fi i valet - Han bestämde sig före ett stockholmsderby. Hela stan var som en krigszon med poliser överallt, avspärrningar och aggresiva män. Detta betalades såklart av skattebetalarna - varför? för att män ska kunna spela och titta på fotboll.

Mendel-Enk skriver om mansidealen som styr logiken i detta inferno, hur en "galning" på planen är en hjälte, en riktig man, medan en galning vid sidan är en galning bara. De följer dock samma logik - mansidealens.

Fotbollsbråk är ett förvillande namn - Mäns våld är ett mer avslöjande. Är det värt 52 miljoner för att stävja våldet så att män ska kunna spela fotboll? Jag är inte tillräckligt insatt i hur de jobbar mot detta - vet att de startat en grupp som ska se över det mer nu. Men lite nytänkande Fi-förslag skulle jag önska - eftersom detta ämne hela tiden under sommarhalvåret är aktuellt så borde det vara lätt att komma fram i mediaströmmen. Lite genusteori i klubbarna kanske skulle göra susen?

4 comments:

Anonymous said...

Håller med. Och lite genusteori bland de som fördelar statliga pengar skulle också göra susen.

Jag minns att jag tog upp det när jag pratade i skolklasser under valrörelsen och ifrågasatte att det var staten som skulle betala detta och föreslog att räkningen skulle skickas till fotbollsklubbarna istället. Ett antal tjejer tyckte väl det lät som en ganska klok idé, medan en del av de "tuffaste" killarna skräckslaget såg framför sig att de aldrig skulle få gå på fotboll igen och blev smått upprörda.

Jag tycker fortfarande att polisinsattsräkningen borde skickas till fotbollsklubbarna. Det skulle skapa lite mer diskussion och aktivitet om klubbarnas eget ansvar. Det är något som är fel när det blir krigsberedskap på stan för lite lek med en fotboll. Det felet, den våldsamma machomansrollen, är fotbollsklubbarna delaktiga i att upprätthålla och då får de vara vuxna nog att ta konsekvenserna av det.

Anonymous said...

lite lästips:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1057529,00.html

tiarafeministen said...

Okej, jag är kanske den sista som borde kommentera sport men är det inte så att klubbarna redan kan bli skyldiga att böta fast bara om våldet sker på arenan? isåfall är det väll bara att utvidga den regeln?
Problemet som jag förstått det är att vissa av dessa killar inte ens går på matcherna utan snarare ser slagsmålen som huvudattraktionen... Sätt dom i arbete vetja, istället för att slåss får de hjälpa till att sälja korv, suporter prylar och plocka skräp efter matchen. Vad säger ni om det?

Samuel said...

Intressant! Men skulle det funka i praktiken att utöka så klubbarna fick stå för allt våldspengar. Har de ansvaret för allt våld som sker när någon har fotbollströja på sig?

Jag tycker det skulle vara spännande att ta fram ett förslag med den approschen - skulle säkert väcka en och annan journalist också. Något för en kommande maskulinitetslista =)

Korvförsäljning tror jag blir svårt. tyvärr