Saturday, March 17, 2007

"bort med tvingade hemmafruar och spermadonatorer"

Idag kommer ytterligare en törn på den stela mansrollen - sista veckan har det kommit flera initativ - men den här är bomblik. Jan Söderqvist tar ut svängarna rejällt och säger på debatt-sidan i expressen att "Pappor som inte tar föräldraledigt är jämförbara med spermadonatorer".

Ur retorisk vinkel är det ett intressant inlägg. I och med att skribenten är man, kulturjournalist samt säger sig röstat på borgarna i valet hamnar han i nära imun ställning. Han kan utan att avfärdas totalt ta till liknelsen mellan spermadonatorer och jobbande pappor utan relationsbyggande till sina små.

Han möter upp en del motargument som att det inte är naturligt att vara hemma med barn som pappa. Han är möjligt ute på lite hal is men det blir effektfullt när han pratar om andra saker som inte är naturligt - mediciner, glasögon eller konstgödning. Det blir ju ändå bättre med de sakerna. Ett sätt att ta bort ordet naturligt som ankare.

Han berör också detta med att det mesta är kvoterat. Skatten, försäkringar osv. Kvotering är ett negativt laddat ord som används av traditionalister.. men han försöker avdramatisera det ordet.. osäker på hur sånt funkar? jag tror det ordet är svårt att ta, kanske bättre att ta andra ord istället ?

Appropå att Fi uppfattas som mansfientligt(i tidigare blogginlägg). Ingen kvinna som är feminist skulle kunna säga det han säger idag och ha jobbet kvar. Här tror jag vi har en retorisk nischfördelning. Det är inte alls rimligt att springa med i donatorledet som objektifierar(men giviet har en poäng). Jag tycker man ska gå emot påståendet, det är ju faktiskt staten som ser män som ickefullvärdiga föräldrar (spermadonatorer). Det är ett sätt att lyfta det från individen och få med fler. Därmed inte sagt att han inte skulle lyft detta - det är bra!

Påtagligt är hur illa vid sig många män tar kritiken - inläggen på expressen är lika dana allihop. "Jag var tvungen att jobba och hade inget val". Det är sant, det är aldrig kul att bli objektifierad - men ingen ser till strukturen och mönstret. En lina i strukturnätet är ju arbetsmarknadens problem som tydligt skulle förändras när män också sågs som fullvärdiga föräldrar av staten. Då skulle - "jag var tvungen" minska drasiskt som anledning.

Lite beroende på hur denna debatten utvecklar sig så har två begrepp satts på prent sista veckan - Femanist och spermadonator. Ju fler ord som kan kopplas till en förändringsambition desto mer i ropet är den!

No comments: