Thursday, March 15, 2007

Fi för män? jes jes..

En hyper intressant fråga har dykt upp i Media sista dagarna.

Zanjar Adami tar farväl av feminismen i en kolumn i Svd och sätter in ett nytt begrepp; Femanismen - den feminstiska kampen och frigörelsen för män.

I Morse i morgonsoffan i Svt fortsatte diskussionen mellan Zanjar och Sofia Karlsson, talesperson för Fi. Zanjar kände sig utestängd och inte inkulderad i den feministiska kampen med Fi. Män togs inte emot som medlöpare i arbetet utan skuldbelades för att det var män menade han.
Sofia(som verkligen borde fortsätta som talesperson i Fi!) menade att män måste sluta lägga skuld på sig och ta ansvar istället - gå med i rörelsen och starta igång grupper och ta initiativ!

Jag tycker denna fråga är svår. Det finns ofta en oro när män kommer in i feminstiska organisationer, att de får mycket uppmärksamhet och kredd(just för att de är män) och att kvinnors frågor plötsligt inte står lika högt upp längre. Fokus flyttas ibland helt. Därför är skeptisism förklarligt i vissa sammanhang tycker jag. Jag känner mig själv skeptisk ibland mot vissa män som säger sig vara feminister, jag kan även bli skeptiskt mot mig själv ibland =).

Samtidigt så är det superbra med både män och kvinnor som kämpar för och hittar metoder för att göra det jämställt tillsammas. Först när vi står vid det "omöjliga" kan vi göra det möjligt. Precis som Ronja måste lära sig att inte ramla i glupafallet vid glupafallet. Jag har sen några år en mycket större optimism i denna fråga sen jag var med i en aktiv sådan grupp - där vi just jobbade vädligt mycket med samspelet, tex när det gällde talartider.

Jag känner igen en del av det som Zanjar pekar på men jag känner också igen det som Sofia pekar på. Att många män tar allt så himla personligt och hispar upp sig över att bli förknippade med tex mäns våld mot kvinnor. Det är inte speciellt konstruktivt att skylla på feminister -problemet med mäns våld består och här har män en viktig roll att ta för att motverka våldet. Det är nyttigt att hispa upp sig lite ibland tror jag, men bara om man vänder det till något positivt sen förståss.

Slutligen tror jag att det handlar mycket om retorik också, Fi har en pedagogisk utmaning i att inte uppfattas som mansfientliga vilket inte är lätt i medias hårda ton. Det handlar som vanligt inte om vad man menar utan hur det man menar uppfattas. Sånt är spännande! Vi jobbar vidare!

5 comments:

Pernilla Karlsson said...

Mycket bra skrivet tycker jag!

Emma said...

Bra skrivet, har länkat till dig. Frågan är verkligen komplex och jag tycker att du fått fram det bra. Det är ett problem att många män känner sig angripna och vänder taggarna utåt så fort man diskuterar kvinnors underordning i samhället.

Anonymous said...

"Jag känner mig själv skeptisk ibland mot vissa män som säger sig vara feminister, jag kan även bli skeptiskt mot mig själv ibland =)."

Haha. Klockrent. Snacka om att fånga essensen. Multipla identiteter och poststrukturalism är nog vad som gäller för män/manligheter som vill vara feministiska. /Hunar

Anonymous said...

Klokt talat. Men jag tycker nog att en stor del av problemet-som också är en intressant aspekt-är att detta avspeglar hur det är överallt annars. Många män är så förbenat vana att få en massa beröm och uppmuntran för det de gör, vad de än gör. Detta är vi oftast inte ens medvetna om. Det blir synligt först när berömmet uteblir eller hamnar någon annanstans. Det verkar som att män som arbetar med feministiska frågor har ett extra stort behov av (extra stor förväntan på?) beröm från kvinnorna runt omkring. Och här talar jag faktiskt utifrån att jag har en i hemmet. Så du vet, Samuel;-) Inte fr a du.

tiarafeministen said...

Det är spännande att se hur många män som upplever att de inte får nog med pepp och beröm för sitt feministiska agerande. Kanske finns utrymme för ytterligare feministiska insikter? =)

Mitt i det feministiska initiativet saknas ibland insikt om hur mycket initiativ man får ta själv för att något ska hända. Men om vi inte alla tar egna initiativ så sitter vi ju där med ytterligare en toppstyrd organisation och då försvinner ju hela vitsen!

Så sluta vänta på att någon ska berätta vad som ska göras, gör något istället!