Tuesday, March 6, 2007

två sommarlov mer till män per år..

Appropå detta med tid och att pengar är tid. Nya nedslående siffror visar att män tjänar mer än 61 000 kronor(SCB) mer än kvinnor per år i Sverige i snitt. Detta är otroligt mycket, en charterresa i månaden eller en helrenovering av köket per år.

Räknar vi om det i tid blir det än mer slående:
För att göra det enkelt säger vi att timlönen ligger på 100 kr. Det ger 610 timmars arbete för en kvinna för att komma upp i en mans snittlön. Räknar vi om det i 40timmarsveckor så ger det den helt ofattbara summan av drygt 15 veckor vilket är mer än två sommarlovsledigheter för en normalsvensson. Mer än tvåsommarlov mer tjänar män i snitt!!! Är det nått som är galet här? Lägg där till att många kvinnor jobbar deltid vilket skulle göra att det behövdes ännu fler veckor, kanske tre eller fyra sommarlov..

"Män tjänar i snitt mer än två sommarlov mer per år" - hur låter den retoriska onelinern??
Man kan betala männsikor i tid eller i pengar, frågan är vad som ger bäst bild av verkligeheten?

Ingen av bilderna känns upplyftande, tvärtom ger de intrycket av att det behövs omfattande åtgärder! Något som inte sker idag.

2 comments:

Nika said...

Jag tror att det skulle bli mer tyngd om man sa antal timmar i veckan som kvinnor var tvungna att jobba för att få en mans-lön. Typ 45 timmars vecka eller något sånt...

Det där med sommarlov blir lite svårt att förstå, när man bara läser onelinern alltså.

Annars är ju sådana dära räkningsexempel alltid väldigt tydliga. Man ser verkligen skillnaderna då.

Samuel said...

himla bra ide! ska räkna på det där på lite olika sätt! Det är sant, det blir mer nära och lättfattbart.