Wednesday, March 7, 2007

Mäktigaste affärskvinnan medger manskvotering.

Mia Brunell utsågs idag till Sveriges mäktigaste affärskvinna av veckans affärer.
Vi kan i DN läsa en intervju med Mia angående hennes inställning till kvotering.

- Jag har aldrig blivit annorlunda behandlad i jobbet för att jag är kvinna.
Kvotering, nej tack! Precis som Cristina Stenbeck sade i teveintervjun nyligen säger Mia Brunell att det är nödvändigt att rekrytera efter kompetens.

- Men jag tror på blandade grupper, de fungerar bäst.

Kvinnor får man in genom att arbeta medvetet i nomineringsgrupper och i företagen. Man ser till att skaffa sig ett stor urval att rekrytera från, inte sålla bort i onödan och lägga sig vinn om att inte bara anställa sådana som ser ut som en själv.

Mia säger att hon aldrig blivit annorlunda behandlad på grund av att hon är kvinna.
  1. Eftersom hon aldrig varit man så måste det vara svårt att svara på.
  2. Eftersom bara några få procent av de största företagen har kvinnor som vd:ar och 82% av styrelsefolket är män så måste hon vara det största undantaget tillsammans med hela företaget och för den delen hela samhället.
  3. Varför är det så få kvinnor omkring henne även i hennes företag? för att de går efter kompetens?
Nej, för att män kvoteras in vilket hon indirekt påpekar också i och med att hon förespråkar att man borde "Skaffa sig ett stort urval att rekrytera från, inte sålla bort i onödan och lägga sig vinn om att inte bara anställa sådana som ser ut som en själv."

Hon har identifierat dagens manskvotering, lika väljer lika. precis som Fi så vill Burnell ta in på kompetensgrunder. Fi liksom hon menar att kompetens inte har med kön att göra. Med andra ord så borde hälften av vardera kön vara praxis i såväl styrelser som vd-poster. Inget annat kan ju vara rimligt matematiskt eller kompetensmässigt.

1 comment:

Nika said...

Det är ju självklart att hon har blivit behandlad annorlunda. Något annat är ju inte rimligt med tanke på hur mycket män med makt hon måste ha mött genom karriären.