Grön ungdom kritiserar Sitt Miljöparti för att blunda för hur mycket växthusgaser köttproduktionen släpper ut(läs pressmeddelandet nedan). Jag hoppas att Fi som nu börjar jobba med en fördjupad miljöpolitik inte blundar för detta utan ser det som en del av helheten. För att komma åt klimatförändringarna och växthusgaserna måste vi äta betydligt mindre kött - det finns ingen annan väg!
PRESSMEDDELANDE
GRÖN UNGDOM
2007-04-11
MILJÖPARTIET BLUNDAR FÖR EN AV DE STÖRSTA KLIMATFRÅGORNA
I en debattartikel i dagens Göteborgs Posten går Grön Ungdom
till angrepp mot moderpartiet. Ungdomsförbundet anser att
Miljöpartiet, och samtliga andra riksdagspartier, har valt att
blunda för köttkonsumtionens klimatpåverkan, trots att FN:s
jordbruksorgan FAO fastslog redan i höstas att kött- och
animalieproduktionen står för 18 procent av
växthusgasutsläppen. Det är mer än transportsektorn. Det
senaste exemplet på Miljöpartiets åsidosättande av frågan
finns på sidan www.rattattveta.nu, en sida om klimatvänligare
mat, där köttkonsumtionens miljöpåverkan knappt nämns.
- Köttkonsumtionens miljöpåverkan har länge varit en av
mina absoluta hjärtefrågor. När klimatfrågan blev den
hetaste politiska frågan i höstas var jag övertygad om att
köttkonsumtionens miljöpåverkan också skulle sättas i
strålkastarljuset. Men då det är en känslig livsstilsfråga,
har inte ens miljöpartiet vågat ta tag i frågan. Det är
pinsamt, eftersom t.o.m. Naturvårdsverket förespråkar att vi
i Sverige ska minska vår köttkonsumtion med 75 procent, säger
Alexander Chamberland, språkrör Grön Ungdom.
- Det är dags att miljöpartiet lyssnar på FAO och
Naturvårdsverket och utnyttjar sin oppositionsroll till att
ställa krav på regeringen. Till exempel bör EU-medborgarnas
skattepengar inte längre gå till den konventionella
köttindustrin och en avgift på importerade vegetabilier till
djurfoder bör införas. För att köttkonsumtionen ska minska
är det viktigt att vegetabilier är billigare än kött.
Miljöpartiet måste vakna och börjar driva detta lika mycket
som andra klimatfrågor, säger Ellinor Scheffer, språkrör
Grön Ungdom.
Thursday, April 12, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
Så sant som det är sagt. En polare till mig lyfter detta på sin blogg också, med ytterligare länkar: http://markatta.com/mary/blog/?p=929
Kram Mikaela
Fantastiskt med denna länk, har länge hävdat att kött är miljögarligt och dessutom en bromskloss i strävan efter att föda hela jorden befolkning under ekologiskt hållbara former men ingen tror på mig. Dom bara avfärdar med ett jaja, inte kan det vara så farligt.
Som en bra början tycker jag att alla skolbespisningar bör dra ner på mängden kött de serverar! Mer vegetariskt åt barnen!
Tack för länken Mikaela!
Linnea, jag har faktiskt ett förslag på en motion om just att dra ner på skolmatens kött - men den känns dock alldelses för radikal - vågade inte skicka in den =).
Problemet är att folk ser rätten till kött som nån slags mänsklig rättighet. Föreställningar om att barn som inte får nog med kött skulle bli undernärda gör att man panikartat stoppar i dem mer kött än nödvändigt.
Grejen är ju att alla äter förmycket kött, i förhållande till närings och protein behov sas. Ingen verkar fatta detta. Man måste inte äta kött 3ggr/dag! Om folk till en böran drog ned till 1ggr/dag och sedan kanske tog bort 1dag/vecka så skulle de snabbt inse att de inte bara klarar sig utan kött men att de faktiskt mår bättre (förutsatt att de ersatt köttet med annat nyttigt).
Läste en superkul roman på ämenet köttindustrin kring Jul: "ett år med kött" av Ruth L. Ozeki som var kul och samtidigt väldigt belysande. En utmärkt present och endast 39kr på adlibris
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9177058135&s=1
Tack för bok-tipset Linnea!
Håller med i dina uträkningar - frågan är hur man framställer det retoriskt utan att verka förmyndande - "detta är bra för dig ska du se"... reklam och idealsamhället är också "förmyndande" men utan att man tänker på det kanske.. hmm, det måste helt enkelt bli coolt att äta lite kött - typ tvärtom vad som gäller idag.
Hmm, jag har alltid tänkt att köttkonsumtionen skulle gå ner om man kallade köttet för "vad det är" ex istället för att säga skinka så ska man kalla det grisrumpa mm. Kanske kan funka som en ögonöppnare för många. Konsumtionen av kött är djupt opersonlig, allt ligger i sterila plastförpackningar, ingen behöver påminnas om vad som finns däri
Eller tänk om man hade bilder av djuren på alla förpackningarna med en röd ring runt delen man köper.. Det är bara en teori men jag förestälelr mig att många skulle äta mindre kött baserat på det... Hmm...
Jag är inte säker på att det skulle fungera även om det är att föredra att göra så ändå... tänker att man vänjer sig vid det också - tyvärr.. Typ "kyklingbröst" heter det ju tex och det verkar ju gå hem. Men i oför sig så är ju ko och gris lite mer "människa" än kyckling..
Post a Comment