Tuesday, May 8, 2007

Expo berättade om Sd idag.

Jag har varit på en förelsäning och lyssnat på en kille från Expo. Många intressanta saker har jag fått i min ryggsäck nu. Skönt med lite kött på benen. Det finns många mörka saker från Sd:s nittiotal för att inte tala om 70 och åttiotalet och för att inte tala om innan det. Det finns många intressanta saker att referena om. Återkommer säkert med fler sen men några:

Att splittringen mellan Sthlm och Skåne är så stor att de sitter och hånar varandra öppet genom tillmälen på riksmöten.. det sägs att största hotet mot Sd är Sd själva - extremhögern är känd för att splittra sig själva.

Några saker som slår en är att Sd är ett folkrörelseparti till mångt och mycket. Organisationen är marknära och som exempel kan nämnas att de stod och delade flygblad varje hemmamatch Landskrona Bois hade mellan 2002 och 2006. Inte konstigt att det går bra då när ingen annan politiker synts till.. Expo-killen tog upp just detta med att Partier skyller på Framkrike och andra delar av Europa när det poppar upp främlingsfientlighet i Sverige, som om Sverige vore bara ett genomgott oskyldigt land. Sverigedemokraternas förmåga att organisera sig och jobba på lokalnivå är den största faktorn till deras framgångar menade han. Det handlar helt enkelt om att den högerextrema rörelsen som funnits i Sverige sen 1800-talets slut hittat en mer vägvinnande stil nu. Detta medans politik och makt blir mer och mer jobblikt istället för som det tidigare var, förankrat på ett helt annat sätt. Sd tar platsen som sossarna och andra folkrörelsepartier hade förr.

Några glimtar från föreläsningen..

3 comments:

Anonymous said...

Det var en rätt intressant föreläsning. Tänkte främst på att SD som taktik ofta satsar hårt på orter där människor med invandrarbakgrund just våltagit kvinnor. De kan på sådana platser ofta öppna lokalavdelningar.

Mikkan said...

fasen, hade velat vara där! vad hette han/hon som föreläste?

elisabeth ohlsson-wallin har med en krönika i nästa nummer, för övrigt. spana in!

Samuel said...

Tyvärr så la jag inte namnet på minnet, ledsen Mikaela, ska bli bättre på sånt, en bra etosgrej =).

Taktiken angående spridningssätt känns asrå men verkade vara effektiv..