Sunday, May 6, 2007

Sd mycket svagare än jag trodde..

Inför Sd:s kongress ser det ut på följande sätt(svd):
  • tre kvinnor av 30 valbara till olika organ(styrelse, revisorer osv..) Vilket är 10 %.
  • Styrelsens handlingar berör bara äldrevården och invandringspolitik.
  • Endast 11 motioner från hela landet..
  • ingen politik över huvudtaget gällande utrikespolitik, vården och miljön finns.
  • inget partiprogram - skrotades 2003. Nu kör de med olika handlingsprogram.
Flera saker är slående. Varför har Sd inget partiprogram? Hm, jag skulle säga att det handlar om taktik. Skulle förslagen på vad medlemmarna vill synas skulle det driva iväg väljare. Nu har man istället hårt toppstyrda handlingsprogram som håller sig "på plats".

11 motioner från hela landet tyder på en obefintlig demokrati (där medlemmar bygger partiet), det känns mer som en fasad, egentligen är det några få som styr allt.

Att partiet inte har någon politik för miljö och vård tex gör det hela lite komiskt. Trots att Sd varit aktiva i typ 15 år. Detta visar att Sd är mycket svagare än många trott. Det finns ingen grund, bara främlingsförakt. Jag tror inte de får det så lätt framöver som många befarat. Ingen opionsundersökning har visat att Sd tjänat på att synas i debatterna, de har snarare tappat på det. Har man inget att komma med så har man inte...

19 comments:

Jorma said...

Sällan man ser att någon skriver så opåläst och okunnigt.

Anonymous said...

Vad är det för fel att börja som ett enfrågeparti, om frågan man driver är tillräckligt viktig? De flesta partier startar som enfrågepartier. För mig får Sd gärna fortsätta vara ett enfrågeparti. Inte många vill se Sd med majoritet i riksdagen, men de behövs definitivt där som en spark i baken mot PK-maffian. Kanske finns det ännu tid att rädda detta land.

Anonymous said...

Jorma, kan du utveckla vad du menar? Sd:s obefintliga politik talar väl för sig själv. 11 motioner för ett parti som funnits i olika former i femton år... På Feministiskt initiativs första årsmöte inkom sisådär en 200 motioner, om jag inte minns fel... För en förening som då funnits i fyra månader.

Endera ligger det något i det Samuel skriver eller så kan inte Sd:s medlemmar skriva motioner.

Samuel said...

Först tänkte jag ta bort denna kommentar från Sverigedemokraten Jorma eftersom det inte tillför någonting i diskussionen. Men jag gjorde inte det. Istället ser jag att detta är ett klassiskt exempel på en tes som inte underbyggds med några argument över huvudtaget. Detta är inte ett helt ovanligt sätt att argumentera på när det gäller motståndet för ett öppet Sverige. Påståenden utan någon saklig grund.

Svd är trots sin högervridning tillräckligt trovärdiga för att referera ifrån skulle de flesta säga.

tiarafeministen said...

Bristen på partiprogram skapar svårigheter för att få politiken granskad, kritiserad och bemött.. slår mig som sannerligen taktiskt.

Anonymous said...

Nu ska man inte lita 100% på vad Svenska dagbladet påstår att SD har sagt, vi vet som sagt att journalister är duktiga på att förvränga eller rent av ljuga om SD.

Samuel påstår också att SD inte har fått något uppsving av den senaste tidens debatter, men han har fel. I Skops undersökning som publicerades den 2 Maj så hade SD ökat med 0,2% till 3,2% Och i Demoskops undersökning så hade SD ökat till 2,7%. Men det underliga är att Övriga hade ökat från 2,1 procentenheter till 4,4 procent(2,7% står SD för), från förra mätningen. Men jag har då svårt att förstå vilket parti som har resten av procenterna. Kalle Anka partiet?

Och att det är så få kvinnor som är i SD, är det så himla konstigt? Vem vågar ställa upp för SD igentligen? Risken är att man bara får en massa skit från andra människor, social utfrusning och yxor i ens dörr från AFA. Se hur det gick med Björn Söder som fick sin arm skadad. Klart ingen kvinna vågar utsätta sig för sådana risker! Snälla tänk människor.

Visst SD har många svagheter, men det är fortfarande ett litet parti som inte förrän nu har ekonomiska medel för att utveckla sitt parti program. Det gamla SD under 90 talet var ett skämt, det är inte förrän nu det har blivit ett någorlunda vettigt parti.

SD:s största problem är samhällets fientliga syn mot SD och då framförallt extremister som AFA eftersom det skrämmer bort riktigt smarta och vettiga människor att bli politiker i SD. Så länge som Sverigedemokrater blir uteslutna från fack och arbetsplatser så kommer det fortsätta att finnas en del nötter i SD. Men SD har faktiskt många duktiga politiker, men de skulle kunna bli betydligt fler.

Anonymous said...

Lysande exempel på att sd inte har något som helt nytänkande.

Samuel said...

Anonyms argument om att Sd haft dålig ekonomi köper jag inte. Fi är ett exempel på hur ett program kan blomma ut utan några pengar. Jag tror det handlar om andra faktorer, att mörka det gamla partiprogrammet och polera fasaden.

Jag håller med Anonym att Man inte ska lite på medier till 100 %. Den Makten media har idag är i längden ett jättehot mot demokratin.. men bloggar är ett medel emot detta.

Gällande mitt påstående att Sd inte tjänade på debatterna så finns det ingenting som säger att det är fel. Några tiondelar hit eller dit i opinionsundersökningar är inte statistisk säkerställda och därför drar jag de konsekventa slutsatserna.

Våldshotet mot Sd är självklart ett samhällsproblem. Men jag tror inte, gällande kvinnors minimala deltagande, att det är anledningen, det är att dra förhastade slutsatser. Den kvinnosyn(och manssyn) Sd har med sina mycket konservativa åsikter ligger i linje med ett Sverige där kvinnor hade en betydligt sämre ställning i såväl arbetslivet som i familjepolitiken. Där tror jag Sd har förklaringen. Ett förnekande av patriarkala strukurer helt enkelt. Och gällande mod som Anonym verkar förknippa med män så tycker jag det finns många exempel på hur kvinnor har organiserat sig runt om i världen med livet som insatts för sina rättigheter och åsikter, det handlar inte om vilket kön man har om man vågar stå upp för åsikter eller inte.

Anonymous said...

anonymous,
Massor av kvinnor vågar vara medlemmar och aktiva i Fi, trots att det inte direkt varit "inne". Kanske för att Fi bedriver en något mindre sexistisk politik än Sd? Kan det vara så att kvinnor inte är intresserade av ett parti som reducerar dem till barnaföderskor som skall hålla sig hemma vid spisen.

Anonymous said...

Nar det kommer till snack om att argumentera sakligt finns det manga som inte skulle oppna kaften pga av ovetskap - tex Samuel.

Ta och las boken "Exit Folkhemssverige" - skriven av etablerade forskare - inte rasister.

De flesta som ar for fri invandring saknar kunskap om samhallets och ett lands funktion och uppbyggnad.

De daremot apar efter etablerade politikers osubstansierade uttalande som en hog papegojor.
Man ska nog ta en ordentlig titt pa fakta innan man uttalar sig.

Man kan tycka vad man vill om SD men det finns ett problem i samhallet nar partier som dem kommer fram - allt etablerade partier gor ar att stoppa huvudet i sanden och skrika rasism istallet for att ga till grunden av problemet.

Samuel said...

Erik, jag håller med dig om att dagens riksdagspartier har varit allt för fega i debatten och politiken gällande de frågor du tar upp.

Vi kan tex se att tre partier plötsligt tog debatten med Sd samtidigt, som ett flockbeteende utan eftertanke känns det som.

Ser vi på samhällets funktion och uppbyggnad så är ju inte det objektiva fasta enheter som bara är ren fakta. Allt är alltid en subjektiv bedöming, ingenting är på ett visst sätt bara. Vad samhället funktion och uppbyggnad ska bestå i går att omforma till stor del. Vissa länder har tex stängda gränser, andra har det inte..

Att gå till botten med problemet vet jag inte vad du menar med ritkigt. Min tolkning av vad politiker undviker är frågan om att motverka diskriminering och jobba med att vi-dom-tänket byts ut till mer nyanserade tänkemodeller.

Jag tycker vi ska ha en diskussion som inte går ut på att tysta folk, diskussionen behöver också bestå av argument för att bli konstruktiv vilket jag kanske var otydlig med tidigare. Det var i alla fall det jag menade.

Anonymous said...

"Massor av kvinnor vågar vara medlemmar och aktiva i Fi, trots att det inte direkt varit "inne"."

"Inne"..Ja herregud. Jag hoppas inte du är seriös. Läste du ens det jag skrev? När människor inte väljer att bli politiskt aktiva i SD så handlar det om rädsla och inte om att SD är inne eller ej. Vågar vara med i Fi...Vad finns det för risker med det? Inte blir ni utfrusna av samhället, får yxor i era dörrar, stenar som flyger förbi era huvuden, får sparken från jobbigt, uteslutna ur facket etc...

Vad är det som är sexistiskt i SD:s politik? Ge gärna exempel! Om du tänker på 12 veckors betänketid för abort, så är det en någorlunda lång betänketid iaf jämfört med en del länder. Enligt ni i Fi så är ju nästan alla sexistiska.

Och var i SD:s politiska program reducerar de kvinnor till barnaföderskor som skall hålla sig hemma vid spisen? Du gör många anklaganden utan några slags fakta underlag.

Sedan att SD skulle vara ett enfrågeparti håller jag med om till viss del, men vilket parti är inte det innan inträdandet i riksdagen? Miljöpartiet var t.ex. en enfrågeparti och breddade sin politik när de väl tog steget in i riksdagen. Det samma kommer hända med SD.

Sedan att Samuel inte tror att det fientliga politiska våldet inte avskräcker kvinnor, får stå för dig, men jag är mycket övertygad att så är fallet.

Anonymous said...

Och sedan vill jag tilläga information om Demoskops undersökning. Så här skriver de på deras hemsida:

"Sd når 2,7% vilket är den högsta uppmätta nivån i Demoskops mätningar."

Länk: http://www.demoskop.se/templates/subpagelist3.asp?HeadPageId=3&subPageId=160

Tittar man sedan på den senaste rapporten(April) så ser man snabbt att SD har haft en ökning. I förra undersökningen fick övriga partier(SD inräknade) totalt 2,3%. I denna rapporten fick övriga partier 4,4%, och enligt dom är 2,7% SD:s andel av kakan. Alltså har SD ökat iaf med 0,4%. Men jag har väldigt svårt att se vilket parti som har resten av procenterna. Här måste det vara en mörkläggning. Sedan ska man komma ihåg att Demoskop är det opionsundersöknings "företag" som ger SD de lägsta sifforna. Nästa Sifo blir intressant.

Anonymous said...

anonym,
Du verkar vara en av dessa som har svårt för nyanser.

Jag skulle nog säga att t ex Tiina Rosenberg varit rejält utsatt för både hot och smädelse för att hon är med i F!. Något sådant har väl knappast någon medlem i sd varit utsatt för? De enda jag kan komma på som utsatts för ett liknande drev är väl Lars Danielsson, Ireen von Wachenfeldt och Sigvard Marjasin.

Många av våra medlemmar vågar t ex inte berätta på jobbet att de är med för att de vet vad arbetskamrater och chefer tycker om feminister. Antar att det är samma rädsla hos oss som hos sd.

Dödshot, hatattacker och allmänt otrevliga påhopp på stan har förekommit även hos oss.

Detta gör dock inte att man inte kan skriva motioner till en årsstämma. Det gör inte att man inte kan vara medlem. Det gör inte att man inte kan engagera sig. Alla kan ju välja hur öppna dom vill vara med sitt engagemang, och ändå vara med i föreningen. Vill man t ex skriva en motion, kan man samla ett antal personer som är villiga att skriva under och själv bara vara med och utforma texten.

Men medlemmarna i sd verkar vara rädda för att skriva motioner... Eller så är det så att dom är allmänt missnöjda utan att kunna artikulera detta missnöje i en konkret politik.

Och ja, abortförslaget är sexistiskt. Det är enbart kvinnan själv som bestämmer över sin kropp. Inte en massa manliga sd-politiker.

Anonymous said...

Det finns en rad olika exempel på att det inte är oproblematiskt att vara engagerad i Fi. Ett flertal medlemmar har fått hot i olika former, personer har betett sig hotfullt, sparkat på skyltar etc då vi hållt torgmöten (se exv dokumentären som gick på svt, där finns det dokumenterat). Devrim Mavi, fd talesperson var tex en som fick dödshot via telefon, brev etc. Tina Rosenberg fick sin proffession ifrågasatt och blev så ansatt att hon till slut fick ha securitasvakter utanför sitt kontor på universitetet.. etc etc. Listan kan göras lång. Flera personer jag talat med har inte vågat ställa upp i val till förtroendeposter inom Fi av rädsla för repressalier.

Att hävda att människor inte ser det som ett hot med engagerade feminister är väldigt ignorant.

Anonymous said...

Jag tror både dom i Fi och Sd utsätts för hot, men jag ser några skillnader. Hoten mot Sd upplever jag som samhälleligt sanktionerade, även om det är enskilda galningar som står för dom.

Dom i Sd hotas också för att dom påstås vara rasister och nazister, vilket är något som dom inte själva ser sig som. Dom i Fi hotas för att dom är feminister, vilket dom i Fi faktiskt ser sig som.

Det är två skillnader.

vitmedelaldersman.blogg.se

Anonymous said...

Fel igen vill jag hävda. Fi-anhängare hatas för att de (felaktigt) anses vara manshatare, vilket faktiskt också till viss del är sanktionerat av samhället/media.

Anonymous said...

anonymous May 9, 2007 11:53 AM:

Ja, du har en poäng där.

Anonymous said...

Att vara medlem i FI kanske är en gnutta kontroversiellt, men det är inget emot SD. Vad anses värst? Att vara rasist eller vara feminist? Större andel av Sverige skulle säga det första. Och just rasism/nazism är det SD anklagas vara, vilket är fånigt.

Det exempel ni framför är ingenting mot de svårigheter Sverigedemokrater har. Jag ska presentera några exempel på vad det kan innebära att vara Sd:are.

Sverigedemokrat hotad genom att någon hade skrivit "AFA ser dig"
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=783956

Richard Jomshof blev av med hans lärar jobb pga hans engagemang i SD.

(2006)Partisekreteraren Björn Söder fick sin arm kraftigt skadad vid en attack i Eslöv.

(2007)Adam Linnerheim, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland, fick en yxa inslagen i sin ytterdörr. Det inträffade kan inte misstolkas. Det är dock inte första gången Linnerheim utsätts för hot och skadegörelse; åtta fönsterrutor har slagits sönder i hans hem vid olika tillfällen och klotter har påträffats i anslutning till hans bostad.

Fleratlet hot mot Jimmy Åkesson, blandannat mordhot, stenkastning etc.
http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/jomshof/2007/01/24/vi_viker_oss_aldrig#comments

(2007)Stenkastning mot Jimmy åkesson. http://www.dr.dk/DR1/TVAVISEN/tvaindslag.htm

(2007)Fönsterrutor krossade hos sverigedemokratisk komunpolitiker
På onsdagskvällen den 14 februari fick kommunfullmäktigeledamoten i Kalmar, Thoralf Alfsson, ett fönster krossat. Vänsterextremistiska AFA har tagit på sig skulden. Thoralf och hans kollega i Oskarshamn, Mattias Bäckström-Johansson, blev i januari uthängda på en AFA-hemsida, med personnummer och adresser.

(2006)Erik Almqvist överfallen i sin hemstad.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6107&a=660072&printerfriendly=true&&shortVersion=true&kopiera=false

(2006)Riksårsmötesombud misshandlade och hotade av vänsterextremister
Vid Sverigedemokraternas riksårsmöte helgen 24-26 mars 2006 hade vänsterextremister uppmanat till demonstration i staden. På lördagskvällen attackerade vänsterextremister sverigedemokrater som var på väg hem till sina hotell från restaurangen där partimiddag hållits. Riksårsmötesombudet Hans Hansson misshandlades och ombudet Mikael Jansson hotades till livet. Händelserna är polisanmälda.

(2006)Seniorpolitiker misshandlade - Sverigedemokratiskt årsmöte attackerades av vänsterextremister
När Sverigedemokraternas malmöavdelning idag skulle hålla årsmöte på Ungdomens hus i centrala Malmö attackerades mötet av ett femtiotal vänsterextremister tillhörande terroristgruppen Antifascistisk aktion. Vänsterextremisterna blockerade ingången till möteslokalen och överföll bland annat SD Malmös seniorordförande, Birgitta Johansson, och en annan äldre medlem. Birgitta blev nedknuffad från trappan vid ingången till möteslokalen och överöst med projektiler. En av projektilerna träffade henne så hårt i bröstet att hon fick syrebrist och tvingades andas i inhalator. Lyckligtvis klarade sig både Birgitta och den andre seniormedlemmen undan bestående skador

Sverigedemokratisk yrkesförare utesluten ur facket
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6107&a=713629&printerfriendly=true&&shortVersion=true&kopiera=false

Kommunal vill utesluta sverigedemokrat (9 maj 2007)
http://sydsvenskan.se/fprightcol0/article237530.ece