Sunday, May 20, 2007

Könsmaktsordningen lyste på MP-kongressen.

Jag roade mig med några glimtar från miljöpartiets kongress på svt 24. Efter några timmars debatt i storsal så gick en tjej på 21 år upp och leverade lite statistik som hon räknat in under förmiddagen. Hon gjorde det för att visa att åsiktstorg bör inrättas på MP-kongresser så att fler männsikor och framförallt fler kvinnor kan komma till tals. Hennes statistik blev en klassisk könsmaktsillustration:
  • 70 % av talartiden hades av män i talarstolen medan kvinnor talade 30 %.
  • En andra omgång, alltså när man begär replik gav ännu större utslag, hela 88 % av replikerna stod män för.
Vad som ska sägas för mp:s försvar är att de trots allt är medvetna om detta( de röstade för åsiktstorg som första parti nånsin) och att hennes upplysning togs emot med applåder vilket jag inte tror att ett sånt framförande hade gjorts i många andra partier. Mp kvoterar varann på talarlistan också. Är det tex tio män på talarlistan och en kvinna vill ha ordet blir hon direkt nummer två. Detta för att synliggöra och försöka jämställa. Det jag ser att ett naturligt nästa steg i Kvoteringen borde vara att när det är tomt på kvinnor på talarlistan så borde inte männen som är kvar få ordet förens kvinnor fyllt ut luckorna. Om så inte blir fallet så får männen inte ordet. Det skulle sätta press på att vrida till maktrelationen eftersom män skulle ifrågasätta sig själva om de verkligen var tvungna att gå upp och säga det där det skulle säga samtidigt som kvinnor peppades att gå upp eftersom de var en garant för en diskussion. Jag hoppas de kommer dit på fler håll, men jag är tveksam. Det kan tänkas vara ett kontroversiellt förslag. (?)

I övrigt måste jag säga att deras beslut att införa köttskatt är nytänkande och det har ju också varit uppe för diskusison i Fi vilket jag också hoppas leder till en än mer progressiv miljöpolitik i Fi framöver! Hoppas hoppas!

8 comments:

Anonymous said...

"Det jag ser att ett naturligt nästa steg i Kvoteringen borde vara att när det är tomt på kvinnor på talarlistan så borde inte männen som är kvar få ordet förens kvinnor fyllt ut luckorna."

Intressant förslag med kvotering till varvade talarlistor. Kanske något att prova i Fi för att se hur det blir.

Samuel said...

vmm: Eftersom det är så få män i Fi så känns det inte behövlig som det ser ut idag i alla fall.

Anonymous said...

samuel:

Kan jag svara? Jag är man. Vi kanske ska vänta på att en tjej säger något först.

Anonymous said...

Du är radikal du, Samuel! Gillar det, är övertygad om att det vore en svår men framkomlig väg att nå målet bl a via den här typen av varvade talar-listor. Lobba på för det! Lättare för dig, kanske, än för mig som tillhörande de som skall kvoteras IN. Kan man göra så i kommentarsutrymmet på bloggen också? ;-) Fast då får man se upp med alltför frekventa ettor kanske?

Samuel said...

svara på bara... offentliga rum med 150 personer framför en talarstol är inte samma sak som en konversation mellan två personer.

Anonymous said...

Bäst att jag hoppar in snabbt här så att det inte tystnar! Det är ju så ibland även i Fi att män tar proportionerligt mer talartid.

Det här exemplet som de körde med på mp-kongressen är ganska vanligt. Jag gick i en högskoleklass (inte genuskurs..) där en man (!) satte igång med en sån kartläggning i smyg. Männen var i klar minoritet i klassen, men tog ändå en klar majoritet av talartiden. Och då var ändå han själv som annars pratar ganska mycket helt tyst.

Att göra en sån kvotering i Fi skulle bli ganska missriktat även om jag fröstår poängen med piken vmm. Problemet är strukturellt och kvinnor behöver snarare lära sig att ta mer plats, och män mindre, om vi ska ha lika inflytande och makt.

Jämställdhetsarbete handlar inte om att upprepa eller förstärka de mönster som redan finns - det handlar omatt hitta lösningar som förändrar våra beteenden i grunden. Det är det som är feminism.

Samuel said...

Bra sagt Veronica!

Anna: Kanske att man skulle skriva ihop nånting, kalla metoden för något speciellt och sen lansera den lite konsultaktikt =). Vad skulle man kunna kalla den för?

Spännande att höra vad Mp skulle svara om man kom med förslaget! Kanske läge för en debattartikel riktad mot Mp!

Anonymous said...

Vore nog lite konstigt att ge sig på Mp. De har ju i alla fall frågan uppe på bordet. Men ett namn på detta vore ju super! Ska fundera på det. Svårt dock.